29.06.2022 • 20:00

Koop uw tickets

MIDNIGHT OIL
29.06.2022

Georganiseerd door : GRACIA LIVE

Midnight Oil - RESIST
Hun allerlaatste tournee

Tickets verkrijgbaar vanaf vrijdag 25 maart, om 10 u op gracialive.be

Midnight Oil heeft onlangs zijn 15de album uitgebracht, ‘RESIST’, en is nu bezig aan zijn allerlaatste tournee. Op 29 juni speelt de band in het Koninklijk Circus in Brussel.

Tickets zijn verkrijgbaar vanaf vrijdag 25 maart, om 10 u op https://myticket.co.uk/artists/midnight-oil - dit concert maakt deel uit van hun wereldtournee.

Met die tournee promoten ze de release van ‘RESIST’, hun eerste volledige studioalbum in 20 jaar. Het album is vintage Midnight Oil en bevat twaalf nummers waarin ze heel wat dringende thema’s aankaarten. Vanaf opener ‘Rising Seas’ tot ‘Last Frontier’, het laatste nummer, bezingen ze de klimaatcrisis, de achteruitgang van het milieu en de rol van de hedendaagse mens bij de gigantische uitdagingen waar we mee te maken hebben. De sfeer varieert van dromen over de wildernis, in ‘Tarkine’ en het ontroerende ‘Lost At Sea’, tot de op een hymne lijkende protestsong ‘We Resist’. De muzikale variatie is al even groot, met woeste gitaren in de nieuwe single ‘At The Time Of Writing’ en donkere strijkers in ‘We Are Not Afraid’. En dan is er ook nog het uit drie delen bestaande epische verhaal ‘The Barka-Darling River’, waarin de rivier blijft kronkelen en telkens weer een verrassende wending neemt.

In het verlengde van het album heeft de band ook een videoclip gedeeld: ‘We Resist’. De clip combineert ideeën voor protestacties, voorgesteld door fans van Midnight Oil uit de hele wereld, met archiefbeelden van soortgelijke acties die de band in de loop der jaren zelf heeft opgezet. 

De band heeft aangekondigd dat dit hun allerlaatste concerttournee wordt, maar de leden hebben meteen ook duidelijk gezegd dat dit niet betekent dat Midnight Oil er definitief mee ophoudt. In de komende jaren zullen de leden aan hun eigen projecten blijven werken. Ze blijven ook openstaan voor het idee om in de toekomst nieuwe muziek op te nemen en acties waarin zij geloven te steunen, maar dit wordt hun laatste tournee. Tijdens die tournee brengen ze nummers van Midnight Oil die echte klassiekers zijn geworden en ook enkele van hun urgente, nieuwe nummers. 

‘RESIST’ is het 15de studioalbum van Midnight Oil. De band ontstond in 1978 in de post-punk scene, maar sloeg een heel eigen weg in. Ze staan bekend om hun verschroeiende concerten, eerst in Australische pubs en clubs, later in stadions en op festivals over de hele wereld. De titel van de plaat is de band op het lijf geschreven, want zij hebben altijd het motto gehanteerd ‘Liever rechtop sterven dan op je knieën leven’. Topproducer Warne Livesey zat voor RESIST aan de knoppen (eerder ook al voor DIESEL & DUST, BLUE SKY MINING en CAPRICORNIA) en op het album zijn livebijdragen te horen van verschillende artiesten. Die artiesten zullen de groep op hun laatste concerttournee vergezellen.

Dit album werd eigenlijk al eind 2019 opgenomen en daarom speelt Bones Hillman, vele jaren de bassist van de band, erop mee, maar hij stierf helaas 12 maanden na de opnames. De opnamesessies leverden 20 songs op, maar door de Covid-pandemie werd de release ervan uitgesteld. Een voorsmaakje van dat nieuwe werk kregen we eind 2020 te horen via THE MAKARRATA PROJECT – een mini-album waarop ze samenwerken met enkele van de beste Aboriginalartiesten van Australië, opgebouwd rond onderwerpen zoals verzoening, gerechtigheid en de waarheid vertellen, thema’s uit de Uluru Statement from the Heart. In Australië belandde het album meteen op #1, precies in het weekend dat Bones overleed. Het werd ook genomineerd voor vijf ARIA Awards. De eerste single eruit, ‘Gadigal Land’ (feat. Dan Sultan, Joel Davison, Kaleena Briggs en Bunna Lawrie), won de prestigieuze APRA Song Of The Year.

Van de stranden van Sydney tot de straten van Manhattan heeft Midnight Oil het verkeer tot stilstand gebracht, passies doen oplaaien, fans geïnspireerd, concepten zoals ‘business as usual’ op de korrel genomen en nieuwe paden gebaand. In 2017, na een pauze van 15 jaar, keerde de band terug voor hun Great Circle World Tour, een wereldtournee met 77 concerten in 16 landen. De fantastische reacties van het publiek tijdens die concerten en de lovende recensies zetten de band ertoe aan in 2019 nog meer concerten in Europa te spelen, en ook een concert in de Australische outback. Daarna volgden de opnamesessies waaruit RESIST werd geboren. Er werd heel hard naar het album uitgekeken en het maakt de cirkel ook letterlijk rond. Het is het sluitstuk van een heel bijzondere carrière. 

 

 

 

 
 

29.06.2022 • 20:00


DELEN

ARTIESTEN

MIDNIGHT OIL

Vidéo's

  • Welkom op de officiële website van het Koninklijk Circus

  • Bestel enkel tickets via de onderstaande officiële verkoopkanalen vermeld op deze website.

  • Vind het Koninklijk Circus
    op de sociale netwerken!

  • Blijf op de hoogte door u in te schrijven op onze nieuwsbrief!